Inzetten van Begeleidingshonden

Voor een kind/jongere of volwassen persoon met een ondersteuningsvraag, kan een hond een hulp zijn om zijn eigen kwaliteiten en mogelijkheden te ontdekken en te ontwikkelen:
- bewust zijn van eigen lichaam
- inzicht in eigen psychisch en emotioneel functioneren
- opbouwen van zelfvertrouwen
- verhogen van zelfstandigheid
- uitbreiden van communicatiemogelijkheden
- ontwikkelen van sociale vaardigheden
- verruimen van sociale contacten
- …

De hond is een onvoorwaardelijke (speel)kameraad voor het individu die, via de zorg voor de hond, verantwoordelijkheid voor zichzelf en de ander leert nemen.

Het is noodzakelijk dat de hond, die deze taak dient op te nemen, een evenwichtige hond is. Hij dient niet alleen zeer goed gesocialiseerd te zijn maar dient ook stabiel, betrouwbaar, werkwillig en stressbestendig te zijn én tegen een stootje te kunnen.
Het is dus belangrijk dat het kiezen van het ras, het testen van karakter en gedrag, de opvoeding en opleiding met de uiterste omzichtigheid en kennis van zaken gebeurd.
Om de hond en het individu zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen, gebeurt de training en relatieopbouw in het gezin of bij de persoon thuis volgens een duidelijk omschreven traject (= teamtraining).
Overleg met andere hulpverleners is steeds mogelijk.

Om een hond op te leiden tot een sociale begeleidingshond wordt bij voorkeur gewerkt met bepaalde rassen die reeds een aantal eigenschappen in hun genen hebben. Dit sluit echter niet uit dat iedere hond, die een evenwichtige energie uitstraalt, eveneens in aanmerking komt om getraind te worden om als begeleidingshond te functioneren.

'Leven in de roedel' focust op het geselecteerd kweken van Goldendoodles die alle kenmerken hebben om een ideale begeleidingshond te zijn.

Bij ‘Leven in de roedel’ is ondersteuning van begeleidingshond en baasje mogelijk op aanvraag.